Canvas Logo

El Govern obre la línia d'ajuts MOVES III del 2025, dotada amb un pressupost de 65 milions d'euros

El Govern, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha obert l’edició 2025 de la línia d’ajuts MOVES III, dotada amb 65 milions d’euros i destinada a subvencionar l’adquisició de vehicles electrificats i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Aquests ajuts, que des de demà dimarts es podran sol·licitar a la web de l’ICAEN, seran vigents fins al 31 de desembre d’enguany o fins que s’esgoti el pressupost, i el procediment per demanar-los incorpora mesures per simplificar-ne i agilitar-ne la tramitació.

L’edició 2025 del programa MOVES III preveu:

  1. Ajuts d’entre 700 i 9.900 euros per a l’adquisició de vehicles de propulsions alternatives (elèctrics, híbrids endollables o de pila de combustible) per a les persones físiques i autònoms, en funció de la tipologia de vehicle, de si es desballesta el vehicle vell i de les condicions del sol·licitant.
  2. Ajuts d’entre el 20% i el 80% per a la instal·lació de punts de recàrrega.
  3. Les persones físiques podran sol·licitar els ajuts per aquells vehicles que hagin adquirit des de l’1 de gener d’enguany.

La nova convocatòria incorpora novetats en els tràmits i els requisits dels ajuts, per tal de fer-los més àgils i ràpids. Entre altres millores, cal destacar que:

  1. S’ha habilitat un formulari de sol·licitud en format HTML amb validacions automàtiques, que substitueix la versió en format PDF anterior.
  2. S’ha eliminat l’obligació d’adjuntar el certificat d’empadronament per als residents en municipis de menys de 5.000 habitants.
  3. També s'ha eliminat el certificat de la legalització de la instal·lació en cas que es doni autorització per consultar-ho internament.
  4. S’ha reduït la informació requerida sobre el concessionari on es compra el vehicle.
  5. Es permetrà la justificació simplificada.

Aquestes mesures se sumen a les accions de millora i reforç de la tramitació de l’anterior convocatòria del MOVES III per tal de reduir els terminis d’atorgament, justificació i pagament.

L’actuació s’insereix en el Pla d’Impuls al Vehicle Elèctric 2025-2030, impulsat pel Govern i que té com a finalitat accelerar la implantació del vehicle electrificat a Catalunya, tot assolint 180.000 noves matriculacions de vehicles electrificats, la creació de 9.000 nous punts de recàrrega de titularitat de la Generalitat i l’estalvi de 470.000 tones de CO₂. En total, el Govern preveu invertir 1.400 milions d’euros en aquest programa.

El MOVES III ja ha contribuït a l’adquisició de 28.000 vehicles elèctrics

Fins al moment, el programa MOVES III a Catalunya ha contribuït a l’adquisició de 27.855 vehicles i a la instal·lació de 26.927 punts de recàrrega, i ha mobilitzat una inversió de més de 1.100 milions d’euros. El programa MOVES III havia comptat fins ara amb 287 milions d’euros de pressupost, després d’haver ampliat fins a quatre vegades la dotació inicial a causa de la bona acollida de la mesura. En total, l’ICAEN ha rebut més de 61.000 expedients vinculats a aquesta convocatòria.

L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és avançar en la descarbonització del sector del transport, i s’alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net, democràtic i sostenible que viu el país i amb la situació d’emergència climàtica declarada pel Govern de Catalunya. A Catalunya ja s’han matriculat més de 100.000 vehicles elèctrics, dels quals gairebé el 70% són elèctrics purs i la resta, són híbrids endollables.

Pla d’impuls al vehicle elèctric 2025–2030

El Govern ha posat en marxa el Pla d’impuls al vehicle elèctric 2025–2030 que és un instrument clau en l’increment de la compra de vehicles elèctrics i d’instal·lacions de punts de recàrrega.

Aquest Pla està estructurat en cinc eixos d’actuació, mitjançant els quals es desplegaran 20 mesures per tal d’aconseguir els següents objectius:

  1. Triplicar el ritme de penetració del vehicle elèctric a Catalunya per tal d’assolir els nivells de la mitjana europea.
  2. Doblar el desplegament actual d’estacions i punts de càrrega en especial pel que fa a carregadors ràpids i superiors.
  3. Assolir un 90% d’electrificació en la flota de la Generalitat
  4. Incrementar el coneixement sobre els beneficis del vehicle elèctric entre el públic objectiu.
  5. Reforçar la cadena de valor de la indústria catalana relacionada.
  6. Establir i consolidar una governança publicoprivada.

Font: govern.cat