El permís de paternitat és un subsidi que es dona als treballadors que cessin amb el contracte de treball o en la seva activitat, durant els dies establerts legalment, amb motiu del naixement d'un fill, adopció o acolliment.
La última ampliació, vigent des de l'1 de gener del 2021, va elevar la durada a 16 setmanes per als naixements a partir d'aquesta data, de manera que s'iguala al de maternitat. D'aquesta manera, tots els pares i mares poden gaudir de les mateixes setmanes de baixa pel naixement dels fills i el període de lactància, així com a l'excedència o reducció de jornada per tenir cura d'un menor.
Cal tenir en compte que per generar aquest dret a la prestació en cas d'adopció s'exigeix que l'adoptat o l'acollit sigui menor de 6 anys.
I què passarà al 2022? Si tot es desenvolupa segons els terminis previstos, l'any que ve aquest permís podria durar sis mesos i fins i tot un any per a les famílies monoparentals, que acumularien les dues baixes. Malgrat tot, la seva exclusió inicial dels Pressupostos de 2022 genera certa incertesa en espera que l'esborrany de la Llei de Famílies vegi la llum.
Com es reparteixen les setmanes de permís?
Les quatre primeres setmanes de permís s'han d'agafar de manera ininterrompuda després del part. Les setmanes restants poden ser de gaudi interromput i exercitar-se des de la finalització del descans obligatori posterior al part fins que el fill o la filla compleixi 12 mesos. Aquest permís, retribuït al cent per cent, és intransferible, per la qual cosa, si el pare no l'usa, no el pot cedir a la mare.
Es pot ampliar aquest permís?
En cas que els pares vulguin ampliar el permís de paternitat hauran de tenir les condicions següents: discapacitat del fill (una setmana); per cada fill, a partir del segon, en cas de naixement, adopció o acolliment múltiples (una setmana); ampliació de fins a 13 setmanes per a parts prematurs o hospitalització (període superior de set dies).
Quina quantitat es percep durant la baixa?
El treballador que estigui en situació de baixa per paternitat percebrà el cent per cent del seu sou, incloent-hi també els complements salarials de què gaudia abans del naixement. El pagament de la prestació per paternitat va a càrrec de la Seguretat Social. A més, el Tribunal Suprem va determinar que totes aquestes quantitats percebudes durant el permís de paternitat estan exemptes d'IRPF amb efecte retroactiu fins al 2014.
Qui pot demanar el permís per paternitat? Hi ha un període mínim de cotització?
Poden demanar-ho els treballadors inclosos al règim general i als règims especials de la Seguretat Social. La prestació per paternitat és independent de la de la mare i compatible amb el gaudi compartit de la de maternitat.
El període mínim de cotització exigit és de 180 dies dins dels 7 anys immediatament anteriors a la data d’inici de la suspensió o, alternativament, 360 dies al llarg de la vida laboral amb anterioritat a aquesta data.
Quins tràmits cal fer a la Seguretat Social? I quina documentació s'ha de presentar?
Cal presentar l'informe de paternitat del Servei de Salut, la sol·licitud del permís tramesa a l'empresa i el model oficial de la sol·licitud de paternitat. Els tràmits s'han de fer amb prou temps per no causar problemes a l'empresa on es treballa. En el moment de la tramitació cal portar també la darrera nòmina, fotocòpia del DNI, llibre de família actualitzat i rebut del banc on s'hagi d'ingressar la retribució. El cobrament es produirà després de la segona setmana del mes següent a la generació del dret.
I pel que fa als autònoms, hi ha alguna particularitat per a ells?
No. Com per a la resta de treballadors, la prestació per paternitat és equivalent al cent per cent de la base reguladora, que en el cas dels treballadors autònoms es correspon generalment amb la base de cotització mínima. És imprescindible estar al corrent del pagament de les cotitzacions.
Si necessites més informació no dubtis a contactar amb DADES i SERVEIS.