Canvas Logo

Renovació de les llistes de pèrits judicials pel 2025

Us comuniquem que s’han de renovar les llistes de pèrits judicials per l’any 2025. 

El Departament de Justícia posa a l’abast dels professionals que formin part o vulguin formar part de les llistes de perits la informació necessària sobre els peritatges judicials: elaboració de les llistes de perits, pagaments dels peritatges judicials, formació i altres dades, a la Seu Judicial Electrònica. En aquest enllaç també es pot consultar l’Ordre JUS/419/2009, relativa al pagament dels peritatges judicials a càrrec del Departament de Justícia.

Els professionals que vulguin formar part de la llista de perits, d’acord amb el que preveu la Llei d’enjudiciament civil (LEC) i la regulació específica de l’Ordre JUS/419/2009 (pagaments a càrrec de l’Administració pública), han de tenir en compte que:

- La inclusió a la llista de perits és totalment voluntària, però, des del moment que un professional s’hi inscriu, resta subjecte a la possibilitat de ser cridat per un òrgan jurisdiccional de l’àmbit on ha declarat que té voluntat de treballar. i té l'obligació d'acceptar l'encàrrec. Només podrà excusar el nomenament per les causes previstes legalment (LEC).

- En el cas que el perit no accepti el nomenament de l’òrgan judicial, sense una causa justificada, perdrà el torn de la llista, i, en el cas de reiteració (a la tercera vegada), en serà exclòs. Quant als efectes processals, el jutjat pot prendre mesures com aplicar multes de fins a 600€ i, en cas de reiteració, el jutge o magistrat podria deduir-ne un testimoniatge a la Fiscalia per desobediència a l’autoritat judicial.

- Quan per alguna determinada circumstància i de manera temporal, un perit no pugui acceptar els nomenaments judicials (com ara per baixa laboral, molta càrrega de feina, jubilació, etc.), cal que ho notifiqui al col·legi professional, que ho ha de comunicar al Departament de Justícia, Drets i Memòria per evitar endarreriments en el funcionament dels jutjats.

- Es recomana que un perit només pugui triar un màxim de 8 especialitats / subespecialitats de les que consten en el fitxer lliurat pel Departament de Justícia. En el cas que se’n triïn més de 8, es revisarà i es comunicarà el que correspongui.

- El perit només podrà triar especialitats / subespecialitats que estiguin relacionades amb la titulació que hagi informat al fitxer. En el cas que se’n marquin que no tinguin relació amb la titulació informada es revisarà i es comunicarà el que correspongui.

CONDICIONS DE LES LLISTES DE PERITS

A) De la Llei d’enjudiciament civil (LEC)

- Les condicions de la llista les estableixen els articles 340 i següents de la LEC.  

- Els perits són nomenats pels òrgans judicials a petició de les parts que no tinguin reconegut el dret d’assistència jurídica gratuïta.  

- El perit pot triar l’àmbit territorial on vol actuar, és a dir, que pot triar qualsevol dels partits judicials de Catalunya.  

- En aquests supòsits el Departament de Justícia no es fa càrrec del pagament dels peritatges, sinó que correspon a les parts.

B) De l’Ordre JUS419/2009, de 17 de setembre (Ordre)

- Els perits han d’estar disposats a treballar en els supòsits de peritatges acordats d’ofici (també pel Ministeri Fiscal) i els demanats per una part que té reconegut el dret d’assistència jurídica gratuïta.  

- Les minutes dels peritatges que s’encarreguen en les condicions d’aquesta Ordre van a càrrec del Departament de Justícia.  

- El perit pot triar qualsevol dels àmbits territorials en què està estructurat del Departament de Justícia, Drets i Memòria. La tria d'un determinat àmbit indica que el perit està disposat a treballar en qualsevol dels partits judicials que en formen part.

Pagaments a càrrec del Departament de Justícia

- Pel que fa als honoraris, cal tenir en compte que l’Ordre JUS/419/2009 regula en l’annex la taula de preus d’honoraris pericials segons l’objecte del dictamen:

En els preus fixats a l’annex s’inclou l’IVA, així com totes les despeses que hagi comportat l’emissió del dictamen pericial, inclosos els desplaçaments, les compareixences judicials i l’assistència al judici del perit, si s’escauen.

En l'article 6, es regula el pagament dels peritatges, i determina que, en determinats supòsits (valoració d’un nombre elevat d’objectes, complexitat...) el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica pot autoritzar el pagament de peritatges la minuta dels quals superi les quantitats fixades en l'annex (article 6.e, tràmit de la previsió de cost). En aquest sentit, cal remarcar que el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica no ha d'abonar en cap cas provisions de fons als perits designats.

- El perit té un termini màxim de 3 mesos per iniciar la tramitació del pagament a comptar des de la data de la signatura pel lletrat de l’Administració de Justícia del certificat que acredita el  lliurament del dictamen pericial a l'òrgan judicial (no cal esperar que el procediment judicial acabi). No obstant això, en el cas que se superi aquest termini, el perit ha d'esperar que el procediment finalitzi mitjançant una resolució ferma, per poder reclamar, si escau, el pagament al Departament de Justícia i Qualitat Democràtica.

- La informació sobre el pagament dels peritatges a càrrec del Departament de Justícia, i l'enllaç a l'accés al nou tràmit electrònic per presentar telemàticament la sol·licitud de pagament així com l'autorització prèvia de l'import, la trobareu a la Seu Judicial Electrònica de Catalunya .

Indicacions prèvies:

- Nombre mínim de perits de les llistes de les associacions i entitats anàlogues. Tal com recull l’article 342.2 de la LEC, les llistes de perits de les associacions o entitats anàlogues han d’estar integrades per un mínim de 5 persones. Si no arriben a aquest mínim, les dades actualitzades no es podran incorporar a la base de dades.

- Llista de pèrits que preveu l’Ordre JUS/419/2009. Si un perit ha estat informat de les condicions que estableix aquesta Ordre, i està interessat a actuar en els supòsits i condicions que estableix (peritatges proposats d’ofici o per part que tingui reconegut el dret d’assistència jurídica gratuïta), cal que a la columna “Perit Ordre JUS/419/2009” del fitxer, que conté un desplegable es marqui si es vol l’opció. Per formar part d’aquesta llista cal que s’hagin emplenat aquests dos camps.

- Els perits d’un col·legi professional han de marcar l’especialitat de caire general que correspongui (“àmbit general”), a més de la subespecialitat que tingui cadascú.

- Tal com preveu l’apartat 4t de la Instrucció 5/2001 del Consell General del Poder Judicial, a l’hora de confeccionar les llistes s’ha de tenir en compte que s’ha de marcar l’àmbit d’actuació en funció del domicili professional del perit.

A la part privada del Col·legi virtual podràs accedir a l’apartat de pèrits judicials i verificar les dades de contacte, el tipus de treball així com als jutjats a on es vol constar o fent click aquí, de la mateixa manera s’haurà de demostrar que es disposa d’una assegurança de responsabilitat civil professional i que esteu donat d'alta a algun règim de la seguretat social.

El termini per actualitzar les teves dades finalitza el 30 de gener de 2025.