Durant les darreres setmanes, els preus dels carburants han experimentat una situació completament anòmala, dins d'un context molt complex: una tendència de preus que ja era alcista i que la invasió russa a Ucraïna ha accentuat
El preu del cru de petroli, el preu base
El mercat del petroli, com qualsevol altre, es regeix per l'oferta i la demanda i es cotitza internacionalment.
A l'oferta influeixen les decisions preses pels països productors i exportadors de petroli; les tensions geopolítiques, els conflictes internacionals, les reserves de cru disponibles i el tipus i qualitat del cru ja que la dificultat d'extracció de cada jaciment repercuteix en el preu, ja que hi ha zones on és més complicat extreure'l.
El preu de referència a Europa és el barril de Brent, expressat en dòlars, així mateix, ja que el cru es cotitza en dòlars, el tipus de canvi de moneda pot tenir un efecte important en el preu.
A la demanda atès que el consum de cru està estretament relacionat amb l'evolució de l'economia, el PIB és un factor que afecta la demanda, com també l'època de l'any, ja que a l'hivern augmenta per l'ús de gasoil de calefacció i a l'estiu per l'increment de la mobilitat a causa dels desplaçaments de vacances. Finalment, el petroli també cotitza en mercats de futurs que són un altre element que cal tenir en compte en la formació del preu.
En aquest cas estem parlant de, més o menys, el 40-50% del cost que et suposa la benzina i el dièsel.
Del refinament del cru a Espanya se n'encarrega la Companyia Logística d'Hidrocarburs. A aquesta, els majoristes li compren la benzina i el dièsel per després distribuir-la entre les estacions de servei. D'aquí en surt el concepte següent, el de costos de distribució, comercialització i marges.
Diferències entre el mercat del cru i el dels carburants
Els carburants, és a dir, la benzina i el gasoil, també tenen els seus propis mercats internacionals amb les pròpies cotitzacions, que encara que estan molt relacionats amb el mercat del cru, responen a les seves pròpies dinàmiques d'oferta i demanda. Els dos mercats de referència per a Espanya són el del Mediterrani i el del Nord-oest d'Europa.
Aquests mercats dels carburants varien en funció dels factors locals, l'estacionalitat de la demanda, la capacitat de refinament i els possibles contratemps com a problemes de subministrament per parades puntuals de refineries, etc.
Cal tenir en compte que són aquestes cotitzacions internacionals de la gasolina i el gasoil les que determinen, principalment, el preu a l'assortidor.
Factors influeixen en el preu dels carburants, els impostos i altres costos
El preu que paguem per un litre de carburant té quatre components:
- el preu del carburant al mercat majorista
- el cost de distribuir-lo fins a les benzineres i el marge que s'emporten les benzineres
- l'impost sobre hidrocarburs
- l'impost sobre el valor afegit
El preu dels carburants és constituït principalment per dos elements: el preu abans d'impostos i els impostos. El primer el formen la cotització internacional dels carburants, és a dir, el cost a l'engròs, al qual cal afegir els costos de distribució i marges majorista i minorista.
Els impostos -l'IVA i l'impost especial d'hidrocarburs (IEH)- representen en aquest moment un 40% del preu final de venda al públic (PVP), en funció de si es tracta de gasolina o gasoil, ja que l'IEH grava de manera diferent a cadascun, però potser el que té més pes és l'IEH. L'IVA es calcula a partir del preu base del combustible quan ja se li ha aplicat l'IEH.
Si parlem de l'IEH, s’ha d'entendre que consta de dos trams: el general i l'especial. Tots dos es calculen basant-se en un import fix que estipula la llei per cada 1.000 litres. És la diferència entre l'IEH de la benzina i el dièsel, cosa que fa que un carburant sigui més car que l'altre.
Amb els preus actuals, el 40% i 50% del preu final de la gasolina i del gasoil, respectivament, el forma la cotització internacional i, en darrer lloc, els marges i costos de distribució, que suposen entre el 14% i el 11 %. Aquests inclouen tots els costos des de la sortida del carburant de la refineria fins que arriba a les estacions de servei, és a dir: transport, emmagatzematge, manteniment d'existències mínimes de seguretat, costos de comercialització i explotació de l'estació de servei, marge minorista i altres costos addicionals, com ara la contribució al Fons Nacional d'Eficiència Energètica, la incorporació de biocombustibles, etc.
Del preu final a l'assortidor, el marge brut majorista, al qual, posteriorment, cal descomptar els impostos, suposa aproximadament l'1,5%