Canvas Logo

Tot sobre la Llei Antifrau i l'emissió de factures electròniques

Programes informàtics adaptats a la nova normativa

Una de les conseqüències principals és la necessitat de comptar amb programes informàtics adaptats a la nova normativa. Els programes informàtics o electrònics que suportin els processos comptables, de facturació o de gestió han de garantir la integritat, conservació, accessibilitat, llegibilitat, traçabilitat i inalterabilitat dels registres, sense interpolacions, omissions o alteracions de les quals no quedi la deguda anotació als mateixos sistemes.

La peça fonamental és la capacitat de generar i emmagatzemar de manera segura els registres de facturació. Per això, els registres informàtics de facturació d'alta han d'incloure, entre altres dades:

  • El número d’identificació fiscal, nom i cognoms, raó o denominació social completa de l’obligat a expedir la factura.
  • El número i, si s’escau, sèrie de la factura.
  • La data d'expedició de la factura i la data en què s'hagin efectuat les operacions que s'hi documenten.
  • El tipus de factura expedida, indicant si es tracta d’una factura completa o simplificada.
  • La descripció general de les operacions i l’import total de la factura.
  • Indicació del règim o règims aplicats a les operacions documentades a efectes de l’IVA, o d’altres operacions amb transcendència tributària.

És important assenyalar que, si a la teva empresa o negoci segueixes utilitzant fulls de càlcul, hauries d'anar pensant a fer el salt cap a la gestió digital, ja que programes com Excel no compleixen els requisits anteriorment esmentats.

A qui afecta la Llei Antifrau?

La Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, serà de compliment obligat per a totes les empreses i autònoms que emetin factures i portin la comptabilitat per mitjans electrònics.

L'1 de juliol de 2023 va començar el període voluntari i serà de compliment obligat a partir de l'1 de juliol de 2025 per a totes les empreses.

A partir d'aquesta data, els autònoms i les empreses que emetin factures estaran afectats. Al marge, és clar, de complir amb la resta dels requisits establerts per la Llei Antifrau.

També es veuran afectats els fabricants i comercialitzadors de programes de comptabilitat, ja que aquestes solucions han d'estar homologades per l'Agència Tributària.

Només quedaran exclosos d'aquesta norma els qui estiguin ubicats a les Canàries, Ceuta, Melilla, als territoris forals o s'hagin acollit al Subministrament Immediat d'Informació, SII.

A quines sancions s'enfronta la teva empresa?

 El no compliment d’aquesta mesura pot comportar sancions econòmiques importants.

Fins a 50.000 euros de sanció per la tinença de programes no certificats o l'alteració de programes certificats.

Multes de fins a 150.000 euros per a fabricants, productors o comercialitzadors d'un programari que no estigui homologat per l'administració.

Si necessites més informació no dubtis a contactar amb DADES I SERVEIS